תשעים ואחד יישובים ברחבי הארץ קיבלו מן המדינה את נס הקוממיות על עמידתם האמיצה במלחמת העצמאות. מיזם רישום האוספים מזכיר את סיפורם

טקס הענקת נס הקוממיות לישובי הנגב שעמדו במערכה. מתוך "אלבום העשור לצה"ל", הוצאת מערכות, תשי"ח.
טקס הענקת נס הקוממיות לישובי הנגב שעמדו במערכה. מתוך "אלבום העשור לצה"ל", הוצאת מערכות, תשי"ח.

פעם אחר פעם אנחנו מוצאים בבתי האוסף של מיזם ארץ חפץ פריטים שחוזרים ומופיעים באתרים שונים. כזה הוא ‘נס הקוממיות’, אות ההוקרה אשר הוענק על ידי צה”ל במסדר צבאי ליישובים ומוסדות אשר לחמו במלחמת העצמאות ולפי ההגדרה “נשארו על מקומם”.

היישובים שזכו להיכלל ברשימה קיבלו הזמנה לאירוע הענקת הנס עם הנחיות ברורות להשתתפות ולשמירה על האות. כך לדוגמה באירוע היו צריכים להשתתף שני נציגים – גבר ואישה מהיישוב. האות עצמו אמור להיות שמור במקום ציבורי וניתן להשתמש בו רק בימי זיכרון וביום העצמאות. עוד נקבע כי אם ייעזב היישוב או יחדל מלהתקיים מכל סיבה שהיא יש להחזיר את נס הקוממיות בצירוף מגילת הקלף למשרד הביטחון.

בתעודה שנלוותה לנס הקוממיות של הישובים נכתב: “וזאת התעודה בישראל כי [שם היישוב] היה בלוחמי מלחמת הקוממיות ועזר באמונה לניצחון צבא הגנה לישראל, ועל כן הוענק לו אות הקוממיות”.

ביום העצמאות בשנת תשט”ו, 1955, הוענק נס הקוממיות ל-91 יישובים. 70 יישובים קיבלו את הנס בטקס מרכזי באצטדיון רמת גן בנוכחות נשיא המדינה יצחק בן-צבי, שר הביטחון דוד בן-גוריון והרמטכ”ל משה דיין. עשרים יישובים נוספים קיבלו את הנס בטקסים מקבילים בעפולה ובבאר שבע.

נס הקוממיות המוצב במזכירות קיבוץ דגניה א’
אות הקוממיות, קיבוץ יד מרדכי
הזמנה לטקס הענקת נס הקוממיות לכפר עציון

רבים מישובי הנגב המערבי שהותקפו בשבעה באוקטובר 2023 מחזיקים בנס הקוממיות, וכאז כן היום, גבורת המגינות, הלוחמים, החקלאיות והמתיישבים ראויה להערכת האומה ולתודתה.

נציגי קיבוץ סעד, שפרה ניר ושלמה אש (בשורה הרביעית), נושאים את נס הקוממיות, 1955.
נציגי קיבוץ סעד, שפרה ניר ושלמה אש (בשורה הרביעית), נושאים את נס הקוממיות, 1955. מתוך ארכיון קיבוץ סעד.